Cake-White

Pogácsák

A pogácsa egy kerek, sós aprósütemény, amely nagyon sokfelé ismert, de leginkább a Kárpát-medencében és a Balkánon népszerű. Neve visszavezethető a tüzet jelentő latin "focus" szóra, s onnan délszláv közvetítéssel került hozzánk mai alakjában. Ha kimondjuk a szót :"pogácsa", az általunk ismert közkedvelt eledelre gondolnak nemcsak a szomszédos népek, de még Törökország lakói is. Legrégebbi nemzeti étkünk egyike, a pogácsa "ősét" a  történetírók szerint már a honfoglalás idején is fogyasztották eleink. Eredetileg a  hamuban sült pogácsa  parázson sült kenyeret jelentett, azaz egy nagy  lapos kenyérféle lehetett. Igy már érthető, hogy népmeséink világgá ment  főhősének miért volt elég egyetlen hamuba sült pogácsát tennie tarisznyájába. 

S hogy miért szeretjük a pogácsát?  A pogácsa igazi népi ennivaló, a vendéglátás elmaradhatatlan része. Nagyszüleink  gőzölgő  pogácsája az otthon melegét juttatja eszünkbe. A pogácsát nem lehet nem szeretni, mindenkinek van egy biztos pogácsareceptje, amivel elkápráztatja vendégeit.  Ma még mindig a hagyományos  ízesítésű pogácsák a legkedveltebbek, mint a túrós, tepertős vagy a sajtos pogácsa. Édes pogácsát is lehet készíteni, ezek enyhén sós tésztájába töltelékként lekvárt vagy krémeket tesznek.

Pogácsát készíthetünk omlós vagy leveles változatban. Az omlós tészta lényege, hogy a lisztet a zsiradékkal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a kedvünk szerint az ízét, jellegét adó krumplit, túrót, stb. -nagyon sok lehetõség van. Leveles tészta készítésekor a liszthez adjuk a zsiradék tizedét és a többi hozzávalót. Pihentetés után kinyújtjuk a tésztát és a maradék zsiradékkal megkenve hajtogatjuk, s ezt ismételjük néhányszor.

Manapság terjednek a nagyüzemben gyorsan, praktikusan előállítható szögletes "pogácsák", de ne feledjük, az igazi pogácsa kerek! Ennek régi hagyománya van, a körforma magasabb jelentéssel is bír, a világ egységét, a természet körforgását is szimbolizálja. Bizonyos ünnepeken a közösség együtt törte meg és fogyasztotta el a táltos által spciális recept alapján elkészített pogácsát emlékezvén arra, hogy az ember is része ennek a nagy kerekségnek...